Siva mrena ili katarakta - operacijsko liječenje

Mrena

Riješite se mrene bez čekanja, iskoristite popust i obavite pregled za otkrivanje mrene za samo 300 kuna.

Redovna cijena pregleda je 700 kuna.

Prijavite se na pregled OVDJE!

Siva mrena ili katarakta - kada je pravo vrijeme za operaciju

Kao oftalmolozi koji se usko bave refrakcijskom kirurgijom, često se susrećemo s pitanjima pacijenata vezanim za operaciju sive mrene odnosno katarakte. Jedno od vrlo čestih takvih pitanja je: kada je najbolje vrijeme za operaciju sive mrene?

Kada se pacijentu otkrije siva mrena kao uzrok pada vidne oštrine, u današnje vrijeme, najbolji način liječenja je operativna zamjena očne leće s umjetnom očnom lećom. Kako je riječ o invazivnom operacijskom postupku pri kojem se vadi prirodna očna leća i u oko ugrađuje umjetni implantat, mnogim pacijentima nije sasvim svejedno pristupiti takvoj operaciji. Ako pacijent izrazito slabo vidi zbog sive mrene, tada najčešće ne treba previše obrazlagati zašto je operacija nužna, ali nerijetko se događa da se pacijentima dijagnosticira siva mrena dok oni još nemaju značajnijih vidnih smetnji. Tada je najčešći upit je li takvo stanje opasno i treba li se mrena operirati čim prije ili se može pričekati s operacijom?

Kako je operacija mrene u početnim stadijima jednostavnija, jer je leća mekša tako je i cijeli postupak manje rizičan za pacijenta. Pogotovo u današnje vrijeme naprednih kirurških tehnika koje koriste vrlo mali rez bez potrebe šivanja i uz nove generacije implantata, koji se mogu toliko precizno izračunati i ugraditi tako da s operacijom mrene u današnje vrijeme pacijentu rješavamo ne samo zamućenje leće, već se može ispraviti i eventualna dioptrija, ako je pacijent ima.

Najbolje vrijeme za operaciju sive mrene je kada pacijent osjeti da su vidne smetnje uzrokovane mrenom značajne i značajno mu umanjuju kvalitetu življenja. Danas je operacija sive mrene u ustanovama koje provode suvremenu refrakcijsku kirurgiju, jedan sasvim kratki, potpuno bezbolni, ambulantni operacijski zahvat koji može u potpunosti vratiti vid.

Kako otkriti sivu mrenu?

Katarakta ili očna (siva) mrena je primarni uzrok nastanka sljepoće u svijetu, može se najjednostavnije opisati kao zamućenje leće koja se nalazi u oku. Zbog sivobijele boje koja je karakteristična za kataraktu naziva se siva mrena.

Siva mrena ili katarakta je zamućenje očne leće. Na njen razvoj utječu povišena životna  dob, genetika, izloženost sunčevim zrakama, dijabetes, pušenje i dr. faktori. Ako se ne liječi, uzrokuje postupan gubitak vida te je prema podatcima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) najčešći uzrok sljepoće u svijetu (oko 50 %). 

Kod katarakte prirodna leća postaje sve mutnija i uzrokuje postupni gubitak vidne oštrine pa uobičajene aktivnosti kao vožnja automobila, čitanje ili prepoznavanje lica postaju sve teže. Kroz zamućenu leću se smanjuje osjetljivost na kontrast (gubitak boja, svjetlo-sjena), konture gledanog predmeta, a blještanje oko izvora svjetla postaje neugodno. Najčešće se javlja nakon 50. godine života i ometa svakodnevne aktivnosti. Važno je na vrijeme postaviti preciznu dijagnozu pomoću suvremenih oftalmoloških uređaja te odrediti najbolji trenutak za operativno liječenje. Usprkos brojnim istraživanjima, do sada nije pronađen nijedan pouzdan način prevencije katarakte ili liječenja lijekovima. Jedini način liječenja je kirurški, tako da se zamućena očna leća zamijeni sintetičkom.

Siva mrena - simptomi

Siva mrena, takozvana katarakta, ima svoje gradacije te ona može varirati od sasvim sitnog, jedva vidljivog zamućenja pa sve do potpune zamućenosti koja gotovo uopće ne dopušta protok svjetlosti u oko. Upravo zbog toga dolazi do zamućenja vida. Zamagljen vid otežava svakodnevne aktivnosti poput vožnje, gledanja televizije, čitanja i pisanja. Sam razvoj sive mrene je bezbolan. Jedan od simptoma je promjena u refrakciji oka, neodgovarajuća dotadašnja dioptrija zbog promjene u elastičnosti i sklerozi očne leće. Promjenom dioptrije dolazi do kratkotrajnog poboljšanja, ali u kasnijoj fazi zamućenje počinje onemogućavati bistar vid.

Katarakta je karakteristična za stariju životnu dob i ona se pojavljuje najčešće u poznim godinama, no može se javiti i ranije. Uzroci nastanka katarakte su genetska predispozicija, viša životna dob, pretjerana i preduga izloženost ultraljubičastom ili radioaktivnom zračenju, dijabetes, trauma oka, upotreba nekih lijekova te još neki rijeđi uzroci.  

Od čega se sastoji pregled za otkrivanje sive mrene?

Pregled se sastoji od:
 
detaljnog pregleda oba oka (mjerenje vidne oštrine, mjerenje očnog tlaka, pregled prednjeg i stražnjeg segmenta oka na biomikroskopu) 
preciznih mjerenja dioptrije na uređajima Wavescan i Idesign 
optičke i ultrazvučne biometrije
dodatne dijagnostike po potrebi ( OCT vidnog živca i makule )
 
Vaš liječnik oftalmolog će Vam reći jeste li kandidat za operaciju katarakte i kakav se učinak operacije može očekivati. Nažalost postoje stanja i bolesti oka (bolesti makule, glaukom, retinalne vaskularne okluzije) koje mogu utjecati da, uprkos uspješnoj operaciji, vidna oštrina bude manja od očekivane, no to Vam oftalmolog unaprijed protumači nakon detaljnog pregleda.
 
Kada operirati sivu mrenu?
 
• kada je postavljena dijagnoza i savjetovana operacija

• kada slabljenje vida ometa vaše dnevne aktivnosti

Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju (smanjuje broj komplikacija) i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida. 

Kako izgleda operacija sive mrene?

Ultrazvučna operacija mrene (fakoemulzifikacija) jedan je od najčešćih i najuspješnijih zahvata u medicini općenito. Tom se metodom specijalna, vrlo tanka ultrazvučna sonda uvodi u oko kroz mikroskopski rez od samo 2.2 ili 2.75 mm. Zbog upotrebe preciznih instrumenata kirurški rez na oku je hermetički zatvoren i ne zahtijeva šivanje. Značaj malog reza ogleda se u konstantnoj kontroli očnog tlaka tijekom zahvata što utječe na ishod operacije i brzinu oporavka pacijenta. Ultrazvučnim valovima omekša se i razgrađuje prirodna zamućena leća te se potom usisava kroz sondu. Na njeno mjesto se postavlja posebna sintetička intraokularna leća (IOL) pažljivo određene dioptrije koja pacijentu omogućuje trenutno jasan vid. Za svakog se pacijenta i za svako oko posebno određuje dioptrijska vrijednost i tip IOL. 

Dan operacije sive mrene

Na dan operacije oka važno je da pacijent ima čistu kosu i lice bez ikakve šminke, umjetnih trepavica i slično. Preporuča se odjeća na kopčanje, kako bi se prilikom skidanja odjeće izbjeglo moguće pritiskanje na lice i oko. Pacijent može i treba uzeti svu svoju redovitu terapiju koju koristi za kronične bolesti, s napomenom da u slučaju nekih akutnih infekcijskih bolesti, prehlade, kašlja i sl. zahvat je najbolje odgoditi do potpunog ozdravljenja.

Koje leće se koriste za operaciju sive mrene i koja je razlika između tih leća?

Ovisno o pacijentovim potrebama, moguće su ugradnje raznih vrsta intraokularnih leća. Najčešće se primjenjuju: 

monofokalne (omogućuju jasan vid na daljinu ili blizinu ovisno o pacijentovim željama i potrebama). Monofokalnim lećama je moguće postići i monovision tako da se na dominantnom oku ugradi IOL s korekcijom za daljinu, a na nedominantno IOL s korekcijom za blizinu čime se pacijentu omogućuje dobar vid bez pomagala.
multifokalne/ trifokalne (omogućuju jasan vid za daljinu i blizinu te eliminiraju potrebu za naočalama za daljinu i blizinu) 
torične (eliminiraju astigmatizam te postoje u monofokalnoj i multifokalnoj varijanti) 

Koliko traje operacija i oporavak?

Danas se operacije mrene u suvremenim klinikama izvode ambulantno pri čemu pacijent dolazi na zahvat i nakon njega odlazi na kućno liječenje. Time se minimalizira potreba ostanka u bolnici. Operacija je bezbolna, obavlja se u lokalnoj anesteziji najčešće samo kapima (bez injekcije). Zahvat obično traje 15 - 30 minuta. Protuupalne kapi se primjenjuju kroz sljedeća 2 - 3 tjedna, uz redovite oftalmološke kontrole.

Oporavak nakon operacije sive mrene učinjene današnjim suvremenim metodama je vrlo brz i već za nekoliko dana od operacije može se očekivati puna vidna oštrina. Ipak vrlo je važno cijeli prvi tjedan nakon operacije izbjegavati poslove u prašini, dimu ili na vjetru, treba paziti oko od slučajnog pritiska ili udarca te se ne preporučaju nikakve sportske aktivnost prva dva tjedna. Kroz to vrijeme potrebno je korisiti određene kapi za oči koje će vam odrediti liječnik nakon operacije. U našoj poliklinici pacijenti dobiju sve potrebne lijekove i upute za prvih tjedan dana nakon operacije.

Pogledajte cijene i mogućnosti plaćanja.

Prijavite se na pregled za otklanjanje mrene - ostavite nam svoje podatke i kontaktirat ćemo vas za slobodan termin.

 
1 Start 2 Complete

Najčešća pitanja i odgovori o operaciji sive mrene

Koji sve nalazi mi trebaju prije operacije sive mrene?

Prije operacije sive mrene je potrebno kod svog obiteljskog liječnika otići po dozvolu za operativni zahvat u lokalnoj anesteziji i popis lijekova u trajnoj terapiji. Ako do termina operacije niste teže bolovali dovoljna će biti kontrola krvnog tlaka, glukoze u krvi, nalaz krvne slike i ovisno o procjeni liječnika EKG nalaz. U slučaju da bolujete od nekih težih sistemskih bolesti (stanje nakon operacije premosnica srca, ugradnje stentova, primjena trajne antikoagulantne terapije) tada bi bilo dobro napraviti kontrolu kod specijaliste interniste i transfuziologa koji daju preporuku o regulaciji terapije peroralnim antikoagulansima.

Da li je operacija katarakte bolna?

Operacija je u potpunosti bezbolna te se najčešće izvodi u topikalnoj (kapljičnoj) anesteziji. U nekim slučajevima kad se očekuje produženo vrijeme operacije npr. 30 ak min. zbog komplicirane katarakte se uz topikalnu anesteziju daje i dodatna anestezija.

Moram li ostati u poliklinici poslije operacije?

Katarakta se najčešće operira kroz sustav jednodnevne kirurgije tj. ambulantno pa se uskoro nakon operacije može ići doma. Kod kuće je preporučeno mirovanje, a kontrola kod oftalmologa je sljedeći dan nakon zahvata.

Koliko traje oporavak poslije?

Već sljedeći dan nakon operacije mrene se primjećuje poboljšanje vidne oštrine, no potpuni oporavak je najbolje uočljiv  7 dana nakon zahvata.

Kada je vrijeme za operaciju sive mrene?

Optimalno vrijeme za operaciju sive mrene bi bilo kada je postavljena dijagnoza i savjetovana operacija  te kad Vam slabljenje vida ometa  dnevne aktivnosti i smanjuje kvalitetu života. Podvrgavanje zahvatu u ranoj fazi bolesti olakšava samu operaciju  (smanjuje broj komplikacija) i ubrzava oporavak. Ranije se savjetovalo da mrena treba “sazrijeti”, što se više ne preferira. Ultrazvučnom operacijom katarakte (fakoemulzifikacijom) se mrena elegantno uklanja već kod početnih smetnji vida. 

Postoji li starosna granica za operaciju sive mrene?

Starosna granica ne postoji, operacijom se postiže rehabilitacija vida i poboljšava kvaliteta života u svim dobnim skupinama.

Je li operacija trajna?

Nakon uklanjanja prirodne zamućenje leće i ugradnje umjetne intraokularne leće učinak je doživotan, tj. umjetnu leću nije potrebno  mijenjati. Vrlo rijetko se oko umjetne leće stvori reakcija tkiva (fibroza kapsule) koja se lako može ukloniti YAG laser kapsulotomijom.

Hoće li me boljeti nakon operacije?

Na dan operacije se može pojaviti blago žuljanje i peckanje  u oku, koje brzo prolazi. S obzirom da je zahvat učinjen kroz mikroinciziju od 2.2 ili 2.75 mm oko se hermetički zatvara bez šivanja pa je i oporavak izrazito brz i bezbolan.