Iva Krolo

dr.med.

Iva Krolo, dr.med., diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 2007. godine. Po završetku studija radila je u zvanju znanstvenog novaka na Klinici za oftalmologiju i optometriju Kliničkog bolničkog centra „Sestre milosrdnice“ u Zagrebu, gdje je stekla naslov specijalista oftalmologije, a potom i užeg specijalista iz područja prednjeg segmenta oka.

Dobitnica je stipendija Europskog društva oftalmologa (The Societas Ophthalmologica Europea) i Hrvatske liječničke komore. Znanje u području operacija katarakte i transplantacije rožnice usavršavala je na klinikama u Njemačkoj (Ludwig-Maximilians-Universität, München) i višekratno u Španjolskoj (Centro de Oftalmología Barraquer, Barcelona), pod mentorstvom dr. Milana Pešića, uz dodatne stručne edukacije u Francuskoj i Portugalu.

Niz godina radila je u području kontaktologije, provodeći liječenje i vidnu rehabilitaciju oboljelih od ektazije (keratokonus, pelucidna marginalna degeneracija) i distrofija rožnice te stanja po transplantaciji, korištenjem specijaliziranih kontaktnih leća. Pionir je cross linking zahvata (CXL) rožnice na KBCSM, a provodila je i specijalizirane modele korištenja iste tehnologije u izrazito tankih rožnica (CXL s iontoforezom) i oboljelih od infektivnog keratitisa (PACK-CXL).

Predvodila je eksplantacijski tim Klinike za očne bolesti KBCSM u prikupljanju očnog tkiva, a provodila je i operativne zahvate transplantacije rožnice. Od 2018.g. sudjeluje kao nacionalni klasifikator slijepih i slabovidnih sportaša (IBSA). Od 2021.g. postaje član tima Optical Express grupe u Zagrebu, nastavljajući svoje subspecijalističko djelovanje u području refraktivne kirurgije rožnice i leće.

Sudjelovala je u nekoliko projekata i kliničkih istraživanja na temu bolesti površine oka i glaukoma. Autor je i koautor brojnih radova u znanstvenim časopisima, kongresnih sažetaka, sveučilišnih udžbenika i priručnika. Aktivno sudjeluje na domaćim i inozemnim simpozijima i kongresima, a nekoliko godina bila je član organizacijskog odbora Hrvatskog oftalmološkog i optometrijskog društva (HOOD) i Sekcije za kataraktu i refraktivnu kirurgiju HOOD-a. Član je brojnih hrvatskih i europskih oftalmoloških društava (HOOD, CroCRS, ESCRS, EuCornea, ECLSO, EuDES, Instituto Barraquer).