O cross linkingu

Postojeće metode liječenja keratokonusa, a to su primjena polutvrdih kontaktnih leća, intrakornealni prsteni, lamelarna keratoplastika i transplantacija rožnice, liječe posljedice keratokonusa, ali ne i uzrok.

Cross linking je novi oblik liječenja keratokonusa koji se pokazao jedinom metodom zaustavljanja progresije bolesti. Cilj je zahvata povećanje stupnja umrežavanja kolagena u rožnici kako bi se ponovno uspostavila zadovoljavajuća mehanička stabilnost. Fotooksidacijska metoda može se u kratkotrajnoj terapiji jednostavno i sigurno primijeniti te ne mijenja transparentnost rožnice.

O cross linking zahvatu

O cross linking zahvatu

Ovo tretiranje umrežavanja u svrhu stabiliziranja rožnice provodi se ambulantno. Zahvat se radi pod primjenom anestetika u obliku kapi za oči. Prije samog zračenja UVA svjetlošću dijelom se otkloni epitel rožnice kako bi se poboljšala difuzija u tkivo. U vremenskom intervalu od 2 minute apliciraju se 2 – 3 kapi riboflavina koji apsorbira UV zračenje i koji služi kao fotosenzibilizator za stvaranje reaktivnog kisika. Pritom se 90 % UV svjetlosti apsorbira u rožnici tako da ne postoji opasnost za leću odnosno mrežnicu oka. Vrijeme zračenja iznosi oko 30 minuta, tijekom kojega pacijent leži na leđima pogleda fiksiranog u ciljanu svjetlost. Zbog primijenjenih kapi za oči s anestetičkim djelovanjem ovaj je postupak potpuno bezbolan.

Nakon zahvata na rožnicu se postavlja meka kontaktna leća kao zaštita i ostavlja do potpunog ozdravljenja pokrovnog sloja rožnice. Tijekom prvog dana nakon zahvata treba računati na bolove jer epitelni sloj rožnice mora srasti preko slobodnih živaca rožnice. Bolovi se mogu ublažiti primjenom kapi za oči i tableta protiv bolova. Definitivni rezultat može se očekivati nakon otprilike tri mjeseca.

Prema dosadašnjim rezultatima ovakvog postupka, koji je prvi put izveden 1998. godine i kojemu je nakon toga podvrgnuto tisuće pacijenata, može se očekivati stabilizacija rožnice zbog jačeg umrežavanja molekula vezivnog tikva rožnice. Prema dosadašnjim praćenjima, ovaj je postupak spriječio daljnje napredovanje keratokonusa te je u većini slučajeva postignuto čak i poboljšanje u smislu smanjenja nepravilne zakrivljenosti rožnice.

Kao prolazne nuspojave tijekom prvih dana nakon operacije navode se crvenilo oka, svrbež, pečenje, kao i mutan vid te zaslijepljenost jakom svjetlošću.