Kratkovidnost i dalekovidnost

Kratkovidnost

Nasljednost i pretjerano naprezanje očiju uvelike pridonose razvoju kratkovidnosti. 
Iako sklonost kratkovidnosti može biti nasljedna, velike su šanse da ćete razviti kratkovidnost ukoliko puno radite za računalom ili radite neki drugi posao radi kojeg koristite vid na blizinu i naprežete oči. Ti ljudi također mogu iskusiti lažnu kratkovidnost - zamućen vid zbog prekomjernog korištenja vida i mehanizma za fokusiranje. Nakon dugog rada i korištenja vida za blizinu, oko je u nemogućnosti izoštriti sliku u daljini, međutim to je samo privremeno. Nakon što se oči odmore, vid opet postaje jasan. Ipak, neprestano naprezanje očiju s vremenom može dovesti do kratkovidnosti. 

Simptomi kratkovidnosti

  • bolji vid na blizinu - ljude, stvari i objekte koji su vam blizu vidite jasnije i izoštreno, a udaljeni ljudi, stvari i objekti su vam mutni. Naprežete se da vidite TV, slova, natpise na izlozima na drugoj strani ulice itd.

Dalekovidnost

Dalekovidnost ili hipermetropija je refrakcijska pogreška oka u kojoj se zrake svjetla lome iza mrežnice. Uzroci mogu biti u prekratkoj osi oka (osna hipermetropija), ili u preblagoj zakrivljenosti rožnice (lomna hipermetropija).

Simptomi dalekovidnosti

  • Primjećujete da vam je lakše vidjeti stvari, ljude i objekte koji su vam udaljeniji - odmičete novine od sebe, kako biste pročitali tekst. Stalno se naprežete da biste izoštrili vid, jer vam je vid zamagljen kada pogledate na male udaljenosti. 

Jeste li kandidat za lasersku korekciju vida? 

 

Naručite se na pregled.

 

Pogledajte odgovore na najčešća pitanja o laserskom skidanju dioptrije, na koja odgovaraju stručnjaci Optical Express dr. Dean Šarić i dr. Grgić.

Cjenik laserske korekcije vida.