Cross Linking

iDesign

Keratokonus je nepravilno oblikovana rožnica, obično na oba oka, s učestalošću od oko 1 – 2 na 1000 ljudi. Tipično je da se javlja u doba puberteta i adolescencije.

Uzrok keratokonusa nije poznat. Pretpostavlja se da postoji niz rizičnih faktora koji pogoduju razvoju keratokonusa: obiteljska predispozicija, trljanje očiju, učestale alergije, bolesti vezivnoga tkiva, dugotrajno nošenje polutvrdih kontaktnih leća te niz drugih mogućih rizika.

U ranom stadiju pacijenti s keratokonusom zapravo ni ne znaju za problem i loš vid rješavaju naočalama, ali kako bolest napreduje, korekcija naočalama ili mekanim kontaktnim lećama više nije moguća. Obično je vid na jednom oku izrazito lošiji i tada se u pravilu pacijenti obraćaju liječniku pa se postavlja dijagnoza keratokonusa. Pacijenti s keratokonusom imaju poteškoća pri radu na računalu, vožnji (osobito noću), bavljenju sportom. Također, postoje ograničenja pri obavljanju pojedinih profesija, npr. profesionalni vozač, pilot, policajac, vatrogasac itd.

Dijagnoza

Dijagnozu uobičajeno postavlja oftalmolog na detaljnom pregledu oka. Rano otkrivanje keratokonusa je teško, ali pomoću suvremenih uređaja, kao što je Pentacam, sa sigurnošću možemo utvrditi i najraniji stadij. Naš centar opremljen je upravo takvim uređajem.

Progresija bolesti

Bez obzira na to što pomoću polutvrdih kontaktnih leća uobičajeno postižemo optimalan vid kod pacijenata s keratokonusom, dugoročna prognoza nije dobra. Ako se javlja u mladosti, progresija je neizbježna i može rezultirati teškim komplikacijama koje završavaju ožiljkom, u kojem slučaju operacija transplantacije rožnice postaje neizbježna. Oporavak nakon ovakve operacije je dugotrajan i neizvjestan s obzirom na mogućnost odbacivanja transplantata i iregularni astigmatizam koji može biti i gori od prijeoperacijskog.

normalan vid
Vid čovjeka s keratokonusom   

vid čovjeka s keratokonusom
Vid čovjeka s keratokonusom